Frequently asked questions.

Wat soort training kan ik verwachten?

De training die ik geef is een combinatie van kracht- en cardiotraining (ook wel ‘Hybride Training’). Maar focust hoofdzakelijk op het krachtgedeelte. Het gaat dan om oefeningen met lichaamsgewicht zoals squats en pompen, oefeningen met gewichten zoals schouder press, oefeningen met toestellen zoals de leg curl, en stretch oefeningen. Afhankelijk van jouw eerdere ervaring met fitness en jouw fysieke niveau pas ik de training aan. Een beginner zal nooit met de moeilijkste, technische oefeningen starten, terwijl iemand die al veel heeft gesport hier makkelijker mee weg is. Ik pas de training continu aan aan jouw niveau, uitputtingsniveau en wilskracht.

Ik heb gezondheidsproblemen, is dat een probleem?

Neen, gezond zijn begint met gezond leven. Dit wil zeggen sporten en correcte voeding. Als je wil werken aan je lange termijn gezondheid is krachttraining essentieel en noodzakelijk. Met alleen medische zorg bereik je dit niet. Je moet een basis bouwen. Echter is het wel belangrijk dat je eventuele gezondheidsproblemen doorgeeft, en dat je toestemming hebt van je arts om te sporten. Gezondheidsproblemen zoals kniepijn, of bepaalde blessures vergen net oefening en training om je lichaam weerbaar te maken tegen andere pijnen.

Ik heb overgewicht, kan ik sporten?

Het moet zelfs, overgewicht is dé grootste voorspeller van een slechte gezondheid later in het leven, en van vroege sterfte. Als je gezond oud wil worden of jong wil blijven, dan is een gezond gewicht en vetpercentage essentieel! Heb je overgewicht? Dan ziet het traject er iets anders uit, we beginnen namelijk met basisconditie en krachttraining met een focus op blessurepreventie. Als je eenmaal wat gewicht bent verloren, zetten we meer in op duursport om sneller af te vallen.

Is er een gemakkelijke manier om er beter uit te zien en gezond te worden?

Neen, als je op zoek bent naar een gemakkelijke manier, dan is dit niet voor jou weggelegd. Mijn job als Personal Trainer bestaat erin om je te leiden door deze struggle en om je mentaal klaar te stomen om sport en fitness als een volwaardig en onmisbaar deel van je leven te maken. Je zal zelf die moeilijke keuze moeten maken, dat kan niemand in jouw plaats doen. Maar als Personal Trainer begeleidt ik je door die moeilijke keuze en laat ik je de weg naar gezondheid en fitness zien.

Wat is ‘Hybrid Training’ ?

Hybride training is een trainingsfilosofie waarbij kracht en uithoudingsvermogen gecombineerd worden in één gestructureerd programma, met als doel het ontwikkelen van zowel fysieke kracht als cardiovasculaire fitheid. In plaats van te kiezen tussen spieropbouw of duurtraining, integreert hybride training beide componenten – bijvoorbeeld zware krachttraining gecombineerd met hardlopen of intervaltraining – om een functioneel, atletisch en veelzijdig lichaam te creëren. Geïnspireerd door atleten zoals Nick Bare draait deze aanpak niet alleen om fysiek uiterlijk, maar vooral om prestaties, discipline en mentale weerbaarheid. Het resultaat is een lichaam dat er niet alleen sterk uitziet, maar ook in staat is om onder elke omstandigheid te presteren

Wat zijn de voordelen van krachttraining?

Het hybride trainingsprogramma combineert krachttraining met cardio en biedt vier krachtige voordelen:

1. Totale fysieke paraatheid
Je bouwt zowel kracht als uithoudingsvermogen op, waardoor dagelijkse activiteiten zoals trappenlopen, verhuizen of fysieke arbeid moeiteloos verlopen. Je staat fysiek sterker in je schoenen, ook in onverwachte situaties.

2. Mentale weerbaarheid en stressbestendigheid
Intensieve training versterkt je stresssysteem volgens de Cross-stressor adaptatiehypothese. Dit betekent meer zelfvertrouwen, een betere omgang met tegenslagen en meer mentale veerkracht in werk, relaties en het dagelijks leven.

3. Verbeterde hersenfunctie
Cardio stimuleert de aanmaak van BDNF (voor nieuwe hersencellen), krachttraining verhoogt IGF-1 (voor fysieke en mentale prestaties). Het resultaat: een scherper, fitter brein.

4. Atletisch en gespierd lichaam
Met een consistente push-pull-leg routine en loopsessies ontwikkel je evenwichtige spiermassa, een laag vetpercentage en zichtbare buikspieren. Geen seizoensschema's, maar structurele, duurzame progressie.

Ik heb een doel waaraan ik wil werken

Dat is zeer mooi, gemotiveerde mensen zijn er twee waard! Als je al zelf een idee hebt waar je naartoe wil, dan kunnen we meteen starten met eraan te werken.

In fitness onderscheiden we drie soorten doelen: lichaamsdoelen, prestatiedoelen en schemadoelen. Lichaamsdoelen – zoals afvallen of spiermassa opbouwen – zijn vaak de aanleiding om te starten, maar bieden zelden duurzame motivatie omdat ze beperkt schaalbaar zijn en sterk afhangen van factoren zoals genen en voeding. Prestatiedoelen – zoals 5 km lopen – zijn beter, omdat ze het proces centraal stellen, schaalbaar zijn, en leiden tot langdurigere motivatie. De meest duurzame en effectieve doelen zijn echter schemadoelen: wekelijkse, meetbare prestaties binnen je trainingsschema. Deze doelen garanderen structurele vooruitgang, mentale weerbaarheid, en permanente fitheid. Bij Master Coaching vormen schemadoelen daarom het fundament van onze aanpak; andere doelen zijn welkom als startpunt, maar schemadoelen maken het verschil tussen tijdelijk trainen en structureel fit zijn.